Makaron z krewetkami w pomarańczowym sosie

Makaron z krewetkami w pomarańczowym sosie

3.9 41 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 270 g makaronu, suchego gniazda wstęgi, Lubella
  • 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 - 10 g liści kolendry, świeżych
  • woda do gotowania makaronu
  • 20 g oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g krewetek, surowych, średnich, obranych świeżych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
    250 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
  • 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 150 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka sosu rybnego
    1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 szczypty kurkumy, mielonej
  • 2 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • skórka otarta z pomarańczy (opcjonalnie) do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 406.1 kcal / 1699.1 kJ
Białko 18.4 g
Tłuszcz 10.5 g
Węglowodany 59.3 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 1.7 g
Sód 714.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...