
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g marchewki z odciętymi końcówkami
-
80
g korzenia pietruszki z odciętymi końcówkami
lub 80 g pasternaku z odciętymi końcówkami - 80 g korzenia selera pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
50
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 50 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki - 600 g filetów z ryby o białym mięsie np. dorsza, halibuta
- 30 g masła
- 20 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
- 120 g białego wina, wytrawnego
- 700 g wody
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 537.2 kcal / 2247.4 kJ
- Białko
- 39.7 g
- Tłuszcz
- 17.5 g
- Węglowodany
- 50.2 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Sód
- 1179 mg