Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6)

Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6)

4.0 57 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 20 min
4 porcje

Składniki

  • 180 g ogórków kirby z odciętymi końcówkami
    180 g ogórków gruntowych, z odciętymi końcówkami
  • 120 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano, suszonego
  • 360 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej lub grillowanej, odsączonej z zalewy, pokrojonej na kawałki
  • 60 g oliwy z oliwek
    60 g oleju
  • 60 g białego octu winnego
    60 g octu ryżowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 180 - 210 g sałaty rzymskiej mini, z odciętą twardą częścią, przekrojonej na pół
  • 950 g wody
  • 120 g czarnych oliwek, bez pestek
    120 g oliwek Kalamata, bez pestek
  • 200 - 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
  • 120 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • ½ - 1 zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
  • 1 opakowanie sera feta pokruszonego (200-240 g)
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 463.8 kcal / 1940.4 kJ
Białko 14.7 g
Tłuszcz 31.7 g
Węglowodany 31.7 g
Błonnik 8.2 g
Tłuszcz nasycony 11.1 g
Sód 1632.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...