
Urządzenia i Akcesoria
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 20 min
4 porcje
Składniki
-
180 g ogórków kirby z odciętymi końcówkami
-
120 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka oregano, suszonego
-
360 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej lub grillowanej, odsączonej z zalewy, pokrojonej na kawałki
-
60 g oliwy z oliwek
-
60 g białego octu winnego
-
½ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka miodu
-
180 - 210 g sałaty rzymskiej mini, z odciętą twardą częścią, przekrojonej na pół
-
950 g wody
-
120 g czarnych oliwek, bez pestek
-
200 - 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
-
120 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
-
½ - 1 zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
-
1 opakowanie sera feta pokruszonego (200-240 g)
-
liście bazylii, świeże do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
463.8 kcal /
1940.4 kJ
Białko
14.7 g
Tłuszcz
31.7 g
Węglowodany
31.7 g
Błonnik
8.2 g
Tłuszcz nasycony
11.1 g
Sód
1632.4 mg