
Urządzenia i Akcesoria
Zupa tex-mex z kurczakiem; Warzywne tortille; Smoothie ananasowo-ogórkowe
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
Zupa tex-mex z kurczakiem i warzywne tortille
-
czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, w tym 200 g pokrojonej na kawałki, 150 g pokrojonej w 1 cm kostkę350 g
-
ogórka obranego lub nieobranego, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki (patrz wariant)150 g
-
cebuli przekrojonej na pół80 g
-
ząbek czosnku1
-
papryczki chili jalapeño, świeże (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki1 - 2
-
oliwy z oliwek20 g
-
krojonych pomidorów, z puszki400 g
-
koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
wody550 g
-
mieszanki przypraw do tacos i fajitas (patrz wskazówka)1 ½ - 2 łyżki
-
mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 2-3 cm kawałki500 g
-
tortille pszenne4
-
ketchupu4 łyżeczki
-
sera cheddar, tartego4 - 8 łyżek
Smoothie ananasowo-ogórkowe i zupa tex-mex z kurczakiem c.d.
-
ananasa, świeżego pokrojonego na kawałki300 g
-
ogórka obranego lub nieobranego, pokrojonego na kawałki150 g
-
liści szpinaku baby, świeżych50 g
-
jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki100 g
-
wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej230 g
-
kostek lodu (patrz wskazówka)5
-
liści mięty, świeżych5 - 10
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
-
ser cheddar, tarty do podania
-
awokado dojrzałe, pokrojone w plastry, do podania1
-
kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu do podania4 łyżki
-
liście kolendry, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
635.8 kcal /
2660.3 kJ
Białko
36 g
Tłuszcz
29.1 g
Węglowodany
60.4 g
Błonnik
10.8 g
Tłuszcz nasycony
7.7 g
Sód
929.7 mg