
Wersje kompatybilne
Zupa tex-mex z kurczakiem; Warzywne tortille; Smoothie ananasowo-ogórkowe
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zupa tex-mex z kurczakiem i warzywne tortille
- 350 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, w tym 200 g pokrojonej na kawałki, 150 g pokrojonej w 1 cm kostkę
- 150 g ogórka obranego lub nieobranego, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki (patrz wariant)
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 1 - 2 papryczki chili jalapeño, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki (opcjonalnie)
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona - 550 g wody
- 1 ½ - 2 łyżki mieszanki przypraw do tacos i fajitas (patrz wskazówka)
- 500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 4 tortille pszenne
- 4 łyżeczki ketchupu
- 4 - 8 łyżek sera cheddar, tartego
Smoothie ananasowo-ogórkowe i zupa tex-mex z kurczakiem c.d.
- 300 g ananasa, świeżego pokrojonego na kawałki
- 150 g ogórka obranego lub nieobranego, pokrojonego na kawałki
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- 100 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 230 g wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej
- 5 kostek lodu (patrz wskazówka)
- 5 - 10 liści mięty, świeżych
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- ser cheddar, tarty do podania
- 1 awokado dojrzałe, pokrojone w plastry, do podania
- 4 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu do podania
- liście kolendry, świeże do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 635.8 kcal / 2660.3 kJ
- Białko
- 36 g
- Tłuszcz
- 29.1 g
- Węglowodany
- 60.4 g
- Błonnik
- 10.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Sód
- 929.7 mg