
Wersje kompatybilne
Gulasz pieczarkowy z knedlami z czerstwego pieczywa
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 pęczek natki pietruszki, świeżej ½ liści i miękkich łodyg, pokrojonych na kawałki, ½ posiekana, do dekoracji
- 350 - 400 g cebuli przekrojonej na pół
- 110 g masła pokrojonego na kawałki
- 260 g mleka
- 150 g bułki tartej
-
180
g białej bułki, czerstwej pokrojonej w 1-2 cm kostkę
lub 180 g białego chleba, czerstwego pokrojonego w 1-2 cm kostkę - 2 jajka
- 2 - 2 ½ łyżeczki soli
- ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 600 g pieczarek pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
- 1 liść laurowy, suszony
- 500 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia
- 200 - 250 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
-
2
łyżeczki octu jabłkowego
lub 2 łyżeczki białego octu winnego - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z 2 łyżkami wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 482 kcal / 2016.8 kJ
- Białko
- 15.6 g
- Tłuszcz
- 24.7 g
- Węglowodany
- 52.2 g
- Błonnik
- 5.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 14 g
- Sód
- 1722.6 mg