Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkami; Sorbet owocowy

Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkami; Sorbet owocowy

4.1 15 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkami
  • 1600 g wody
  • 10 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g ryżu basmati
  • 120 g marchewki pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 280 g cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 100 g zielonego groszku, świeżego
    100 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 4 jajka
Sorbet owocowy
  • 150 - 180 g cukru
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty (z 1 szt.)
  • 300 g mieszanych owoców, świeżych pokrojonych na kawałki
  • 1000 g kostek lodu (patrz wskazówka)
Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkami cd.
  • 100 g oliwek bez pestek, w całości lub przekrojonych na pół
  • 15 - 20 g ogórka konserwowego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 80 - 100 g czerwonej papryki, konserwowej pokrojonej w paski (ok. 3 x 0.5 cm)
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 10 - 20 g octu, białego
  • 1 puszka tuńczyka, w oleju odsączonego (waga po odsączeniu ok. 140 g)
  • 1 gałązka mięty, świeżej tylko liście, posiekane
  • sól ilość do smaku
  • pieprz czarny, mielony ilość do smaku

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1443.3 mg
Białko 28.6 g
Kalorie 3186.2 kJ / 761.5 kcal
Tłuszcz 19.7 g
Błonnik 6.1 g
Tłuszcz nasycony 4 g
Węglowodany 117.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...