
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 150 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 120 g marchewki z odciętymi końcówkami
-
100
g sera parmezan pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
lub 100 g sera grana padano pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika - 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
- 800 g wody
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 1 łyżka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- ½ - 1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili (opcjonalnie)
- 80 g makaronu, suchego, krótkiego np. ditalini
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
- grzanki do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 233 kcal / 975 kJ
- Białko
- 10 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Węglowodany
- 23 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Sód
- 427 mg