Włoska zupa z makaronem (TM6)
TM6

Włoska zupa z makaronem (TM6)

3.9 (50 ocen)

Składniki

  • 120 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 150 g białej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 120 g marchewki, z odciętymi końcówkami
  • 100 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
    lub 100 g sera grana padano, pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 800 g wody
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili (opcjonalnie)
  • 80 g makaronu, suchego, krótkiego, np. ditalini
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
  • grzanki, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
975 kJ / 233 kcal
Białko
10 g
Węglowodany
23 g
Tłuszcz
12 g
Tłuszcz nasycony
4 g
Błonnik
3.9 g
Sód
427 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy