Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 czerwona cebula (ok. 70 g), przekrojona pionowo na pół
- 1 zielona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w ćwiartki
- 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w ćwiartki
- 1 ogórek, nieobrany, przekrojony wzdłuż na pół
- 150 - 200 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 100 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 100 g czarnych oliwek, bez pestek
- 5 g liści natki pietruszki, świeżych
- 100 g sera feta, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 - 3 łyżki białego octu winnego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1144.4 kJ / 273.5 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 15.2 g
- Tłuszcz
- 21.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.2 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 713.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Grillowany łosoś z łódeczkami ziemniaczanymi
1h 10min
Udka kurczaka pieczone na kapuście
1h 10min
Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM5)
1h 10min
Tzatziki z tartych ogórków z miętą (TM6)
45 Min
Omlet z fetą i szpinakiem
15min
Sałatka z kurczakiem; Ryż na mleku z karmelizowanymi gruszkami
1h 15min
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM5)
20min
Sałatka szopska z krojonych warzyw (TM6)
20min
Zupa grochowa z kiełbaskami
1 Std. 45 Min
Chłodnik z buraków i rzodkiewek
1 Std.
Fasolka szparagowa z gremolatą
35 Min
Ziemniaki i fasolka szparagowa z pesto pietruszkowym
35 Min