Letnia sałatka makaronowa
TM6 TM5

Letnia sałatka makaronowa

4.6 (152 oceny)

Składniki

  • 200 g moreli, bez skóry, pokrojonych w ósemki
    lub 200 g brzoskwiń, bez skóry, pokrojonych w ósemki
  • 70 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
  • 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół (patrz wariant)
  • 180 - 200 g sałaty rzymskiej, porwanej na kawałki
  • 200 - 250 g sera burrata, odsączonego, podzielonego na 5 cm kawałki (patrz wariant)
  • 1200 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 250 g makaronu, suchego, krótkiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 30 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 10 g liść bazylii, świeży oraz dodatkowo do dekoracji
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 szczypty suszonych płatków chili
  • 2 - 3 szczypty soli
  • ziarna, mieszane, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2116 kJ / 505.8 kcal
Białko
25.3 g
Węglowodany
40.4 g
Tłuszcz
27.2 g
Tłuszcz nasycony
12.1 g
Błonnik
3.1 g
Sód
1195 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy