Zupa grzybowa z dorszem
TM5 TM6

Zupa grzybowa z dorszem

4.9 (21 ocen)

Składniki

  • 40 g grzybów, suszonych, np. borowików
  • 500 g gorącej wody
  • 4 kawałki polędwicy z dorsza, bez skóry (80-100 g każdy)
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • 25 g oleju
  • 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 60 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 60 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 40 g pora, pokrojonego w 1-2 cm plastry
  • 25 g masła
  • 200 g ziemniaków, pokrojonych w 1,5-2 cm kostkę
  • 400 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 100 g soku z kiszonej kapusty
  • 1 łyżka koperku, świeżego, posiekanego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1155.8 kJ / 276 kcal
Białko
21.8 g
Węglowodany
18.8 g
Tłuszcz
13 g
Tłuszcz nasycony
4.5 g
Błonnik
6 g
Sód
1343.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy