Pieczona ryba po włosku z dipem z papryki i sałatką z kopru włoskiego
TM6 TM5

Pieczona ryba po włosku z dipem z papryki i sałatką z kopru włoskiego

4.7 (81 ocen)

Składniki

  • 100 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 30 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g migdałów, blanszowanych
  • gorąca woda, do namoczenia migdałów
  • 300 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na ok. 7 cm kawałki
  • 100 g czerwonej cebuli, pokrojonej w 1 cm piórka
  • 200 g ziemniaków, pokrojonych w 3-4 cm łódeczki
  • 2 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 400 g każdy, max. 38 cm długości)
  • 1 cytryna, ekologiczna, pokrojona w 1 cm plastry
  • 2 gałązki tymianku, świeżego
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego
  • 250 g bulw kopru włoskiego, pokrojonego w 3 mm plastry
  • 150 g sałaty rzymskiej, pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 150 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej, w lekkiej octowej zalewie, odsączonej (patrz wskazówka)
  • pieczywo, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3546.9 kJ / 847.7 kcal
Białko
57.8 g
Węglowodany
33.6 g
Tłuszcz
54.7 g
Tłuszcz nasycony
9.4 g
Błonnik
10.3 g
Sód
1144.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy