Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM5)
TM6 TM5

Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM5)

4.6 (35 ocen)

Składniki

  • 200 g pora, tylko biała część
  • 600 g ziemniaków, mieszczących się w szerokiej części podajnika
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g masła, plus dodatkowo 1 łyżka do posmarowania
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka i wariant)
    lub ½ kostki bulionu rybnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 600 g fileta z ryby o białym mięsie, np. dorsza, mintaja, morszczuka, pokrojonego na 8-10 cm kawałki
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 300 g wody
  • 1 cytryna, pokrojona w ósemki, do skropienia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2110.9 kJ / 504.5 kcal
Białko
35 g
Węglowodany
36.2 g
Tłuszcz
25.8 g
Tłuszcz nasycony
15.2 g
Błonnik
4.9 g
Sód
698.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy