
Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM5)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
-
200 g pora tylko biała część
-
600 g ziemniaków mieszczących się w szerokiej części podajnika
-
1 łyżeczka soli
-
30 g masła plus dodatkowo 1 łyżka do posmarowania
-
½ łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka i wariant)
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
600 g fileta z ryby o białym mięsie np. dorsza, mintaja, morszczuka, pokrojonego na 8-10 cm kawałki
-
1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
300 g wody
-
1 cytryna pokrojona w ósemki, do skropienia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
504.5 kcal /
2110.9 kJ
Białko
35 g
Tłuszcz
25.8 g
Węglowodany
36.2 g
Błonnik
4.9 g
Tłuszcz nasycony
15.2 g
Sód
698.2 mg