Urządzenia i Akcesoria
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM5)
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
4 porcje
Składniki
-
750 g batatów obranych lub wyszorowanych, z odciętymi końcówkami, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
500 g cebuli, przekrojonej pionowo na pół500 g cebuli szalotki w całości
-
35 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka
-
2 łyżeczki soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
5 ząbków czosnku
-
30 g masła
-
2 łyżeczki tymianku, suszonego2 łyżki liści tymianku, świeżych
-
1 ½ łyżki musztardy Dijon
-
1 ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liście
-
2 polędwiczki wieprzowe w całości (po ok. 350 g każda)
Sos cebulowo-winny
-
20 g oliwy z oliwek
-
10 g masła
-
1 łyżka cukru
-
70 g czerwonego wina, półsłodkiego lub słodkiego70 g wina Porto
-
½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
150 g wody
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1542.7 mg
Białko
59.3 g
Kalorie
3529.5 kJ /
843.6 kcal
Tłuszcz
35.9 g
Błonnik
10.6 g
Tłuszcz nasycony
11.1 g
Węglowodany
67 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Glazurowana szynka
54h
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7h 30min
Szparagi zapiekane w szynce
1h 10min
Rolady z polędwiczki z sosem i ziemniakami
55min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM6, TM7)
1h 40min
Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami; Warstwowy deser śliwkowy
1h 50min
Ziołowy filet z indyka z marchewką i fasolką oraz purée z ziemniaków i batatów
50min
Pieczona wieprzowina z chutneyem, warzywami i purée z batatów
11h
Szarpany indyk pod pierzynką z batatów
1h 50min
Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem
1h 15min
Pierś z indyka faszerowana serem ricotta, szpinakiem i orzechami
2h
Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami
3h