Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami

Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami

4.4 12 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

Purée warzywne i brokuły
  • 400 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 400 g kalafiora podzielonego na 2 cm różyczki
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 300 - 400 g różyczek brokułu
Wieprzowina w białym sosie
  • 120 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
    150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 600 g wieprzowiny gulaszowej, bez ścięgien i białych błon, pokrojonej na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 150 g wody
  • 80 g kaparów, konserwowych odsączonych
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 20 - 30 g białego wina, słodkiego (opcjonalnie) np. Marsala
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 - 40 g masła
  • tymianek, świeży (opcjonalnie) tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1757.8 mg
Białko 34.2 g
Kalorie 3196.9 kJ / 764.1 kcal
Tłuszcz 55.7 g
Błonnik 6.9 g
Tłuszcz nasycony 23.3 g
Węglowodany 36.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...