Wersje kompatybilne
Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Purée warzywne i brokuły
- 400 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 400 g kalafiora, podzielonego na 2 cm różyczki
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 300 - 400 g różyczek brokułu
Wieprzowina w białym sosie
-
120
g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej na kawałki
lub 150 g cebuli, przekrojonej na pół - 2 ząbki czosnku
- 100 g pora, pokrojonego w 2 cm plastry
- 25 g oliwy z oliwek
- 600 g wieprzowiny gulaszowej, bez ścięgien i białych błon, pokrojonej na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 150 g wody
- 80 g kaparów, konserwowych, odsączonych
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 20 - 30 g białego wina, słodkiego, np. Marsala (opcjonalnie)
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 2 łyżki musztardy Dijon
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 - 40 g masła
- tymianek, świeży, tylko liście, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3196.9 kJ / 764.1 kcal
- Białko
- 34.2 g
- Węglowodany
- 36.1 g
- Tłuszcz
- 55.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 23.3 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Sód
- 1757.8 mg
Alternatywne przepisy
Szarpany indyk pod pierzynką z batatów
1h 50min
Ziołowy filet z indyka z marchewką i fasolką oraz purée z ziemniaków i batatów
50min
Pstrągi z warzywami na parze; Mus twarogowy z sosem z owoców jagodowych
55min
Warzywna potrawka z kurczakiem i surówka brokułowa; Budyń z owoców jagodowych
1 Std. 10 Min
Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami; Warstwowy deser śliwkowy
1h 50min
Filety z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) w cytrusowej marynacie
3 Std. 30 Min
Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków
5h 10min
Rolady z polędwiczki z sosem i ziemniakami
55min
Indyk w musztardowym sosie śmietanowym z kluskami
45 Min
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki
45 Min
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
1sa 15 dk
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
50min