Wersje kompatybilne
Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Purée warzywne i brokuły
- 400 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 400 g kalafiora, podzielonego na 2 cm różyczki
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 300 - 400 g różyczek brokułu
Wieprzowina w białym sosie
-
120
g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej na kawałki
lub 150 g cebuli, przekrojonej na pół - 2 ząbki czosnku
- 100 g pora, pokrojonego w 2 cm plastry
- 25 g oliwy z oliwek
- 600 g wieprzowiny gulaszowej, bez ścięgien i białych błon, pokrojonej na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 150 g wody
- 80 g kaparów, konserwowych, odsączonych
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 20 - 30 g białego wina, słodkiego, np. Marsala (opcjonalnie)
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 2 łyżki musztardy Dijon
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 - 40 g masła
- tymianek, świeży, tylko liście, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3196.9 kJ / 764.1 kcal
- Białko
- 34.2 g
- Węglowodany
- 36.1 g
- Tłuszcz
- 55.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 23.3 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Sód
- 1757.8 mg
Alternatywne przepisy
Zupa koperkowa i ziołowy filet z indyka z warzywami na Varomie
50min
Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem i ziemniakami; Tarta z kremem i owocami jagodowymi
1h 20min
Ryba z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami; Warstwowy deser z chia
1h
Kremowy gulasz cielęcy z ziemniakami; Serniczki na parze z gotowanymi jabłkami
1h 20min
Karmelizowany boczek, kasza bulgur i warzywa gotowane na parze
2h
Wolno gotowany gulasz wołowy z dynią i papryką (z osłoną noża miksującego)
5 Std. 45 Min
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
1 Std. 15 Min
Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
2 godz. 20 min
Wolno gotowany gulasz cielęcy
2h 10 min
Kurczak w cytrynowym sosie z tagliatelle z cukinii (TM6)
30min
Ziołowy filet z indyka z marchewką i fasolką oraz purée z ziemniaków i batatów
50min
Pulpety z indyka i warzywa na parze w sosie musztardowo-pieczarkowym
45min