Spaghetti z cukinii z sosem bolognese (TM5)
TM5 TM6

Spaghetti z cukinii z sosem bolognese (TM5)

4.0 (4 oceny)

Składniki

  • 1000 g cukinii, Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 50 g wody
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 400 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
  • 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 0,5 cm kostkę
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 100 g przecieru pomidorowego, typu passata (patrz wskazówka)
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 4 gałązki liści bazylii, świeżych posiekanych, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2749.7 kJ / 657.2 kcal
Białko
35.2 g
Węglowodany
27.4 g
Tłuszcz
46.9 g
Tłuszcz nasycony
15.2 g
Błonnik
6.9 g
Sód
1258.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy