
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gofry szpinakowe
-
40
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 40 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki - 200 g liści szpinaku baby, świeżych
- 5 g liści bazylii, świeżych
- 120 g wody
- 2 jajka
- 70 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
Dodatki
-
150
g twarogu koziego podzielonego na kawałki
lub 150 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki - 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżeczka miodu
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
- 1 - 2 pomidory pokrojone w plastry
- 1 awokado dojrzałe, pokrojone w plastry
-
4 - 5
plastrów szynki parmeńskiej (ok. 50 g), przekrojonych na pół
lub 4 - 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (ok. 50 g), przekrojonych na pół -
3 - 4
łyżek rzeżuchy
lub 3 - 4 łyżek kiełków dowolnych -
3
łyżki orzeszków piniowych
lub 3 łyżki migdałów, w słupkach - krem balsamiczny do skropienia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 260.8 kcal / 1091.3 kJ
- Białko
- 10.7 g
- Tłuszcz
- 18.6 g
- Węglowodany
- 13.8 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Sód
- 606.9 mg