Urządzenia i Akcesoria
Pełnoziarniste pity z warzywami i hummusem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
6 sztuk
Składniki
-
150 g wody letniej
-
200 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-
45 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)5 g drożdży świeżych
-
½ łyżeczki cukru
-
1 łyżeczka soli plus 2-3 szczypty
-
150 g rukoli
-
200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
-
150 g pomidora pokrojonego na kawałki
-
100 g ogórka pokrojonego w 5 mm półplastry
-
1 awokado dojrzałe, pokrojone w 2 cm kostkę
-
1 - 1 ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
6 - 12 łyżek hummusu (120-240 g, patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
719 mg
Białko
13.6 g
Kalorie
1736.2 kJ /
415 kcal
Tłuszcz
18 g
Błonnik
11.1 g
Tłuszcz nasycony
2.6 g
Węglowodany
56 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
JEDZ SEZONOWO - WIOSNA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pieczone wegetariańskie enchilady
50 Min
Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM5)
40 Min
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55 Min
Bułeczki bao z szarpanymi boczniakami BBQ i marynowaną cebulą
2 Std. 15 Min
Fit hot-dogi z surówką i marynowaną cebulą
1 Std. 40 Min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 Std. 35 Min
Burgery z komosy ryżowej z żółtym ketchupem
2 Std.
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45 Min
Wrapy z serem halloumi
40 Min
Pity z patelni z hummusem i warzywami
2 Std. 20 Min
Piknikowe wegetariańskie empanadas
1 Std. 10 Min
Pity z marynowanym kurczakiem
3 Std. 45 Min