
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos z suszonych owoców
- 500 g wody
- 50 - 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 1 kawałek skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), ok. 4 x 1 cm
- 240 g suszonych owoców mieszanych, na kompot, np. moreli, gruszek, śliwek, jabłek, brzoskwiń, bez pestek i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (w równych proporcjach)
Placki z ricotty
- 4 jajka
- 440 g sera ricotta podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 190 g mleka
-
180
g mieszanki mąk bezglutenowych uniwersalnej
lub 180 g mąki pszennej -
1
łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
- jogurt do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 678.9 kcal / 2840.4 kJ
- Białko
- 26.7 g
- Tłuszcz
- 22.4 g
- Węglowodany
- 100.2 g
- Błonnik
- 9.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.7 g
- Sód
- 329 mg