Urządzenia i Akcesoria
Klopsiki królewieckie z sosem, szparagami i ziemniakami
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
-
40 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
1 jajko
-
500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
1 ¼ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
350 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
400 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
-
2 szczypty soli
-
500 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki500 g białych szparagów obranych, bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
40 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki octu jabłkowego
-
200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
200 g mleka
-
1 szczypta cukru
-
3 łyżeczki kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy (zalewę zachować)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
998.1 mg
Białko
31.8 g
Kalorie
2317.7 kJ /
553.9 kcal
Tłuszcz
38.7 g
Błonnik
3.4 g
Tłuszcz nasycony
17.5 g
Węglowodany
24.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SZPARAGI
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Risotto z warzywami i rybą (TM6, TM7)
30 min
Klopsiki z indyka i boczku; Młode ziemniaki; Duszona młoda kapusta
45 min
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
50 min
Pulpety z ziemniakami; Marchewka z groszkiem na ciepło
55 min
Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką
55 min
Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym
1 godz. 25 min
Rolady wieprzowe z kiszoną kapustą
1 godz. 30 min
Indyk w musztardowym sosie śmietanowym z kluskami
45 min
Roladki z kurczaka z ryżem i sosem musztardowym
50 min
Czosnkowy gulasz z indyka
45 min
Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami
1 godz.
Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem
50 min