Klopsiki królewieckie z sosem, szparagami i ziemniakami
TM6 TM5

Klopsiki królewieckie z sosem, szparagami i ziemniakami

4.5 (350 ocen)

Składniki

  • 40 g białej bułki, czerstwej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 jajko
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 350 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 400 g ziemniaków, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 2 szczypty soli
  • 500 g białych szparagów, obranych, bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki
    lub 500 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 40 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 200 g mleka
  • 1 szczypta cukru
  • 3 łyżeczki kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy (zalewę zachować)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2317.7 kJ / 553.9 kcal
Białko
31.8 g
Węglowodany
24.1 g
Tłuszcz
38.7 g
Tłuszcz nasycony
17.5 g
Błonnik
3.4 g
Sód
998.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy