Klopsiki królewieckie z sosem, szparagami i ziemniakami

Klopsiki królewieckie z sosem, szparagami i ziemniakami

4.5 389 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 40 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 jajko
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 350 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 400 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 2 szczypty soli
  • 500 g białych szparagów obranych, bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki
    500 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 40 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 200 g mleka
  • 1 szczypta cukru
  • 3 łyżeczki kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy (zalewę zachować)

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 553.9 kcal / 2317.7 kJ
Białko 31.8 g
Tłuszcz 38.7 g
Węglowodany 24.1 g
Błonnik 3.4 g
Tłuszcz nasycony 17.5 g
Sód 998.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...