Klopsiki królewieckie z sosem, szparagami i ziemniakami

Klopsiki królewieckie z sosem, szparagami i ziemniakami

4.5 359 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • białej bułki, czerstwej pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
    40 g
  • jajko
    1
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    500 g
  • soli
    1 ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
    350 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
    400 g
  • soli
    2 szczypty
  • białych szparagów obranych, bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki
    500 g
    500 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki
  • masła pokrojonego na kawałki
    40 g
  • mąki pszennej
    40 g
  • octu jabłkowego
    2 łyżeczki
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    200 g
  • mleka
    200 g
  • cukru
    1 szczypta
  • kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy (zalewę zachować)
    3 łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 553.9 kcal / 2317.7 kJ
Białko 31.8 g
Tłuszcz 38.7 g
Węglowodany 24.1 g
Błonnik 3.4 g
Tłuszcz nasycony 17.5 g
Sód 998.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...