Kanapki z focacci z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorem
TM6 TM5

Kanapki z focacci z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorem

4.8 (88 ocen)

Składniki

Focaccia

  • 380 g wody, letniej
  • 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 620 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • sól gruboziarnista, do posypania

Pesto bazyliowe

  • 20 g sera parmezan, pokrojonego na 2 cm kawałki
    lub 20 g sera grana padano, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 20 g orzeszków piniowych
    lub 20 g migdałów, blanszowanych
  • ½ ząbka czosnku
  • 80 g liści bazylii, świeżych (ok. 4 pęczki)
  • 60 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 1 - 2 szczypty soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 300 g sera mozzarella, odsączonego z zalewy, pokrojonego w 5 mm plastry
  • 1 - 2 pomidory, pokrojone w 7 mm plastry
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1398.5 kJ / 334.3 kcal
Białko
11.3 g
Węglowodany
34.2 g
Tłuszcz
16.8 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Błonnik
1.8 g
Sód
312.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy