Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 830 g wody
- 300 g pieczarek, przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
-
20
g oleju
lub 20 g oliwy z oliwek - 250 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 20 g koncentratu pomidorowego
-
200
g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu, plus dodatkowa ilość do dekoracji
lub 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, plus dodatkowa ilość do dekoracji - natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1524.5 kJ / 364.4 kcal
- Białko
- 20.1 g
- Węglowodany
- 49.4 g
- Tłuszcz
- 11.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.2 g
- Błonnik
- 8.4 g
- Sód
- 432.4 mg
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50min
Gulasz warzywny z białą fasolą
35min
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25 menit
Wegetariański gulasz z tofu
30min
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30min
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1h
Gulasz z zielonej soczewicy
55 min
Fasolka po śródziemnomorsku
35min
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
40 min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1sa 35 dk
Wegetariańskie kotleciki z kaszą gryczaną
1 Std. 10 Min
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30min