
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dressing cytrynowy z chili
- 3 kawałki skórki z cytryny (ok. 1 x 5 cm każdy), ekologicznej, bez białych błonek
- ½ - 1 papryczka chili, długa bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół
-
3
gałązki tymianku, świeżego tylko liście
lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego - 1 ząbek czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Zapiekanka warzywna z serem feta
- oliwa z oliwek do natłuszczenia
- 600 g ziemniaków pokrojonych w 1-2 mm plastry (patrz wskazówka)
- 300 g batatów pokrojonych na kawałki
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 80 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 80 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
- 40 g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 - 4 pieczarki pokrojone w 1-2 mm plastry
- 30 g liści szpinaku baby, świeżych
- 70 g sera feta pokruszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 280 kcal / 1170 kJ
- Białko
- 7.4 g
- Tłuszcz
- 10.5 g
- Węglowodany
- 41 g
- Błonnik
- 6.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Sód
- 375.7 mg