Zapiekanka warzywna z serem feta
TM6 TM5

Zapiekanka warzywna z serem feta

4.1 (370 ocen)

Składniki

Dressing cytrynowy z chili

  • 3 kawałki skórki z cytryny (ok. 1 x 5 cm każdy), ekologicznej, bez białych błonek
  • ½ - 1 papryczka chili, długa, bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół
  • 3 gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
    lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Zapiekanka warzywna z serem feta

  • oliwa z oliwek, do natłuszczenia
  • 600 g ziemniaków, pokrojonych w 1-2 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 300 g batatów, pokrojonych na kawałki
  • 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 100 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
  • 80 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 - 4 pieczarki, pokrojone w 1-2 mm plastry
  • 30 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 70 g sera feta, pokruszonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1170 kJ / 280 kcal
Białko
7.4 g
Węglowodany
41 g
Tłuszcz
10.5 g
Tłuszcz nasycony
3.1 g
Błonnik
6.3 g
Sód
375.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy