
Wersje kompatybilne
Kokosowa zupa z rybą i batatami (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 4 ząbki czosnku
- 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojona w plastry, do dekoracji
- 30 g oleju
- 300 g batatów pokrojonych w 1-2 cm kostkę
- 400 g mleczka kokosowego
- 300 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 2 - 3 łyżeczki czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 450 g filetów z ryby o białym mięsie (np. dorsza, halibuta, labraksa), pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 25 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- liście kolendry, świeże do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 487.2 kcal / 2038.3 kJ
- Białko
- 28.4 g
- Tłuszcz
- 23.9 g
- Węglowodany
- 31.5 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.1 g
- Sód
- 735.3 mg