Szafranowe risotto ze szparagami
TM6

Szafranowe risotto ze szparagami

4.4 (96 ocen)

Składniki

  • 35 g cebuli, pokrojonej w 1 cm piórka
  • 350 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki szafranu, mielonego (patrz wskazówka)
    lub 1 łyżeczka nitek szafranu
  • 320 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli), o czasie gotowania 16-18 min
  • 60 g białego wina, wytrawnego
  • 700 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 20 g masła
  • ser parmezan, tarty, do posypania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1766 kJ / 422 kcal
Białko
8.7 g
Węglowodany
68.1 g
Tłuszcz
12.2 g
Tłuszcz nasycony
4 g
Błonnik
2.7 g
Sód
627 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy