Dal z kurczakiem i szpinakiem
TM6

Dal z kurczakiem i szpinakiem

4.2 (186 ocen)

Składniki

  • 15 g oleju
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w 1-2 mm plastry
  • 150 g fileta z piersi kurczaka, pokrojonego w 1 cm kostkę, osuszonego ręcznikiem papierowym
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony, do oprószenia
  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1 mm plastry
  • ¼ zielonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
  • 100 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 350 g wody
  • 30 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 3 łyżki migdałów, w płatkach
  • 50 g liści szpinaku baby, świeżych
    lub 50 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych i odciśniętych (patrz wskazówka)
  • kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1875.9 kJ / 448 kcal
Białko
34 g
Węglowodany
42 g
Tłuszcz
17 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Błonnik
8.9 g
Sód
649.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy