Urządzenia i Akcesoria
Dal z kurczakiem i szpinakiem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 40 min
2 porcje
Składniki
-
15 g oleju
-
1 ząbek czosnku pokrojony w 1-2 mm plastry
-
150 g fileta z piersi kurczaka pokrojonego w 1 cm kostkę, osuszonego ręcznikiem papierowym
-
½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1 mm plastry
-
¼ zielonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
100 g czerwonej soczewicy, suszonej
-
350 g wody
-
30 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
-
1 liść laurowy, suszony
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
1 łyżeczka kolendry, mielonej
-
½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
3 łyżki migdałów, w płatkach
-
50 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych i odciśniętych (patrz wskazówka)50 g liści szpinaku baby, świeżych
-
kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
649.4 mg
Białko
34 g
Kalorie
1875.9 kJ /
448 kcal
Tłuszcz
17 g
Błonnik
8.9 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Węglowodany
42 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZDROWE KOLACJE
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makaron ryżowy z kapustą i wołowiną
45 min
Kurczak w sosie satay z dynią, brokułami i kaszą pęczak
50 min
Orientalny gulasz z kurczaka; Kasza bulgur z zielonymi warzywami
35 min
Kurczak w zielonym sosie mole
1 godz. 10 min
Złoty ryż z indykiem i warzywami
40 min
Wołowina z imbirem i pastą miso ze szpinakiem
25 min
Curry z kurczakiem i brązowym ryżem
1 godz. 30 min
Kurczak z kimchi i ryżem
35 min
Kurczak po tajsku w zielonym curry
45 min
Orientalny kurczak z makaronem z cukinii
40 min
Tagine z kurczakiem i kaszą kuskus
25 min
Kurczak w jogurtowym sosie curry
40 min