Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
- 200 g marchewki, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 500 g batatów, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 500 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 szczypty rozmarynu, suszonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 811.7 kJ / 194 kcal
- Białko
- 3.3 g
- Węglowodany
- 34.5 g
- Tłuszcz
- 5.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 464.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Purée z kalafiora i selera
40 min
Gotowanie na parze cukinii (200-500 g)
20 min
Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora
45 min
Gotowanie na parze ćwiartek gruszek (500-800 g)
25 min
Gotowanie na parze papryk (350-800 g)
25 min
Szarpany rumieniony kurczak z cebulą dymką
15 Min
Purée z kalafiora, kopru włoskiego i selera (od 9. miesiąca życia)
35 min
Gotowanie na parze szparagów (500-800 g)
25 min
Delikatne rumienienie marchewki
15 Min
Purée ziemniaczane z groszkiem i mięta
45 min
Purée z ziemniaków, batatów i pietruszki
50 min
Purée ziemniaczane z rozmarynem
40 min