
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 10 g oliwy z oliwek
- 45 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 200 g wody
- 100 g krojonych pomidorów, z puszki
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej -
natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
lub kolendra, świeża posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 342.7 kcal / 1434 kJ
- Białko
- 15.2 g
- Tłuszcz
- 11.5 g
- Węglowodany
- 49.1 g
- Błonnik
- 10.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Sód
- 707.6 mg