Wersje kompatybilne
Pindżur z pieczonych papryk (w słoikach na zimę)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2800 g czerwonych papryk, bez gniazd nasiennych, przekrojonych na pół
- 300 g wody
- 1500 g pomidorów, dojrzałych, mięsistych, np. malinowych, bawolich serc, lima, w całości, ze skórką naciętą na krzyż
- 40 g ząbków czosnku
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 160 g oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1849.1 kJ / 442 kcal
- Białko
- 7.5 g
- Węglowodany
- 41.6 g
- Tłuszcz
- 28.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.1 g
- Błonnik
- 13.1 g
- Sód
- 811.9 mg
Alternatywne przepisy
Sos paprykowy à la Ajvar
55min
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1h 15 min
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9 Std.
Kawior z cukinii (w słoikach na zimę)
1h 10min
Ketchup
1h 20 min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1h
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
40min
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2h
Relish z zielonych pomidorów
55min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1h 10min
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1h 20 min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55min