
Wersje kompatybilne
Knedle twarogowe z sosem morelowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g twarogu, półtłustego, podzielonego na kawałki
- 90 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 jajka
- 50 g cukru, plus 1 łyżka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 220 g bułki tartej
- 50 g kaszy manny
- 600 g wody
- 800 g moreli, bez pestek, przekrojonych na pół (patrz wariant)
- 80 - 100 g cukru żelującego 3:1
- 1 laska cynamonu, przełamana na pół
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2507.8 kJ / 599 kcal
- Białko
- 23.3 g
- Węglowodany
- 82.8 g
- Tłuszcz
- 20.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 12 g
- Błonnik
- 4.7 g
- Sód
- 636.3 mg
Alternatywne przepisy
Racuchy na maślance
30min
Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika)
1h 10min
Pieczony naleśnik z owocami i jogurtem (Dutch Baby)
35min
Jagodowe kluski leniwe
50min
Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem
1h 5min
Malinowa kasza manna z sosem waniliowym
30min
Bułki jogurtowe z suszonymi owocami
2h
Zapiekanka na słodko (pudding) z czerstwego pieczywa
50min
Tosty francuskie z czerstwych bułek
25min
Płatki ryżowe na mleku z owocami; Sos czekoladowy
15min
Wschodnioeuropejski brunch
1h 30min
Wegański pudding owsiano-gruszkowy z lodami waniliowymi
45min