Wersje kompatybilne
Wolno gotowane gruszki w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 750 g czerwonego wina
-
100
g wina Porto
lub 100 g wody - 250 g wody
- 350 g cukru
- 2 laski cynamonu, przełamane na pół
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 kawałki skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, (wym. 1 x 4 cm)
- 4 gruszki (ok. 180 g każda), obrane
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1763.7 kJ / 420.7 kcal
- Białko
- 1.5 g
- Węglowodany
- 77.7 g
- Tłuszcz
- 0 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 7.8 mg
Alternatywne przepisy
Sos karmelowy
1h 30min
Gruszki (sous-vide) z sosem cynamonowym (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 5 min
Pomarańczowe zabajone
15min
Krem kataloński (crema catalana) z przyprawami korzennymi
1h 40min
Cynamonowe śliwki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1h 20min
Wolno gotowane ananasy w syropie chili z kruszonką kokosową (z osłoną noża miksującego)
3 Std. 40 Min
Karmelowe toffi
2h
Korzenny crème brulée
3h 30min
Gruszki w czerwonym winie
3h 10min
Orzeszki ziemne w karmelu
1h 30min
Krem angielski (Crème anglaise)
2h 25 min
Wolno gotowana jagnięcina z ogórkowym kuskusem i miętą (z osłoną noża miksującego)
9 godz.