Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto kruche
- 75 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 370 g mąki pszennej (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
-
1 ½
łyżeczki cukru wanilinowego, wykonanego w TM
lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Cytrusowa marmolada
- 4 pomarańcze, ekologiczne (ok. 1000 g)
- 1 cytryna, ekologiczna
- 350 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
Przygotowanie
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1448.3 kJ / 346.2 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 49.6 g
- Tłuszcz
- 14.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.9 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 25.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pomarańczowa babka piaskowa bezglutenowa
1h 45min
Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
3 Std.
Ślimaczki z pigwą i marcepanem
1h 50min
Ciasto pomarańczowe z Varomy
50min
Torcik Królowej Wiktorii
1h
Czeskie ciasto serowe z kratką
1h 50min
Clafoutis z krojonymi śliwkami (TM6)
1 godz. 15 min
Babka drożdżowa z rodzynkami
6 Std.
Sernik z Varomy
1h 45min
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką
2h 20min
Puszyste ciasto pomarańczowe
1h 50min
Mazurek cytrynowy
2 Std.