Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g masła
-
1000
g zielonego groszku, świeżego
lub 1000 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego - 600 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona -
200
g kwaśnej śmietany
lub 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu - 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 778 kJ / 187 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 12 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Błonnik
- 8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Prosta i uniwersalna zupa krem
45min
Kremowa zupa pieczarkowa
25 Min
Zupa krem z ciecierzycy z czosnkiem
30min
Zupa krem z brokułu z grzankami
45min
Zupa krem z groszku
40min
Zupa krem z rzodkiewek; Quiche z liści rzodkiewek
1 Std. 10 Min
Zielona zupa krem z oczami z mozzarelli
30min
Zupa krem z groszku z kalmarami i pomidorkami koktajlowymi
50min
Krem pieczarkowy z tymiankową śmietaną i grzankami z serem pleśniowym
1 Std. 10 Min
Zupa krem z marchewki z tymiankiem
35min
Zupa krem z pieczonego bakłażana i czosnku
1h 40min
Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki
35min