"Serowa" wegańska zupa z brokułów

"Serowa" wegańska zupa z brokułów

4.5 361 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • orzechów nerkowca
    60 g
  • wody plus dodatkowa ilość do namoczenia orzechów
    1000 g
  • brokuł (ok. 500 g), w całości
    1
  • białego chleba pokrojonego w 2 cm kostkę
    100 g
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia brokułów i chleba
    30 g
  • soli
    ¾ - 1 ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbków czosnku
    3 - 5
  • ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
    170 g
  • marchewki pokrojonej na 1-2 cm kawałki
    90 g
  • koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • płatków drożdżowych nieaktywnych
    40 g
  • mieszanych ziół, suszonych np. ziół prowansalskich
    ¾ łyżeczki
  • papryki słodkiej, mielonej
    ¾ łyżeczki
  • pieprzu cayenne, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • ser wegański, tarty (opcjonalnie) do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 372 kcal / 1556 kJ
Białko 13 g
Tłuszcz 18 g
Węglowodany 44 g
Błonnik 7.5 g
Tłuszcz nasycony 3 g
Sód 1130 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...