Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g ryżu
- 90 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1000 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 2 - 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- sok z ½ cytryny, świeżo wyciśnięty
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1046 kJ / 250 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 40 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Sód
- 815 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
50 Min
Gulasz warzywny z białą fasolą
35 Min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45 Min
Wegańskie leczo z ryżem
45 Min
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30 Min
Barszcz wegetariański
1 Std. 10 Min
Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy
45 Min
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
40 Min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1 Std.
Wegetariański krupnik z kaszą jaglaną
55min
Potrawka warzywna z ryżem
30 Min
Zupa gulaszowa z białej fasoli
45 Min