Burgery z buraka z karmelizowaną cebulą
TM6 TM5

Burgery z buraka z karmelizowaną cebulą

4.6 (447 ocen)

Składniki

Bułki pełnoziarniste

  • 270 g napoju sojowego, niesłodzonego
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 15 g brązowego cukru
  • 330 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej, chlebowej
  • oliwa z oliwek
  • ½ łyżeczki soli

Burgery buraczane

  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g płatków owsianych
  • 250 g czerwonych buraków, gotowanych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • napój sojowy, do posmarowania bułek
  • ziarna sezamu, białego, do posypania bułek
    lub ziarna, mieszane, np. słonecznik, pestki dyni, do posypania bułek

Karmelizowana czerwona cebula

  • 300 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół, następnie pokrojonej w 7 mm piórka
  • 40 - 60 g brązowego cukru
  • 20 g octu
  • 1 - 2 szczypty soli

Dodatki i złożenie burgerów

  • majonez, do podania (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
  • rukola, do podania
  • 1 pomidor, pokrojony w plastry, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2366.8 kJ / 565.3 kcal
Białko
17.7 g
Węglowodany
97 g
Tłuszcz
14.8 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Błonnik
104.2 g
Sód
505.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy