Wegański bigos z boczniakami

Wegański bigos z boczniakami

4.8 695 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji

Składniki

  • kapusty kiszonej odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
    550 g
  • białej kapusty pokrojonej na 5 cm kawałki
    250 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    50 g
  • ząbek czosnku
    1
  • oleju rzepakowego
    50 g
  • wody
    730 g
  • boczniaków, świeżych pokrojonych w ok. 3 cm paski
    300 g
  • koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • koncentratu pomidorowego
    45 g
  • grzybów, suszonych
    10 - 20 g
  • ziarna ziela angielskiego
    4
  • liście laurowe, suszone
    2
  • owoce jałowca rozgniecione
    2
  • goździk
    1
  • śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
    20 g
  • jabłek, suszonych, w krążkach (opcjonalnie) połamanych na kawałki
    10 g
  • czerwonego wina, wytrawnego
    100 g
  • kminku, mielonego
    ½ łyżeczki
  • kolendry, mielonej
    ½ łyżeczki
  • tymianku, suszonego
    ½ łyżeczki
  • papryki wędzonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
  • białej gorczycy
    ½ łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 178.7 kcal / 747.7 kJ
Białko 4.2 g
Tłuszcz 9.1 g
Węglowodany 20.3 g
Błonnik 7.6 g
Tłuszcz nasycony 0.8 g
Sód 496.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...