Urządzenia i Akcesoria
Wegański bigos z boczniakami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji
Składniki
-
550 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
-
250 g białej kapusty pokrojonej na 5 cm kawałki
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
50 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
1 ząbek czosnku
-
50 g oleju rzepakowego
-
730 g wody
-
300 g boczniaków, świeżych pokrojonych w ok. 3 cm paski
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
-
45 g koncentratu pomidorowego
-
10 - 20 g grzybów, suszonych
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe, suszone
-
2 owoce jałowca rozgniecione
-
1 goździk
-
20 g śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
-
10 g jabłek, suszonych, w krążkach (opcjonalnie) połamanych na kawałki
-
100 g czerwonego wina, wytrawnego
-
½ łyżeczki kminku, mielonego
-
½ łyżeczki kolendry, mielonej
-
½ łyżeczki tymianku, suszonego
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki białej gorczycy
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
496.9 mg
Białko
4.2 g
Kalorie
747.7 kJ /
178.7 kcal
Tłuszcz
9.1 g
Błonnik
7.6 g
Tłuszcz nasycony
0.8 g
Węglowodany
20.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Żurek wegański
35 min
Wegańskie leczo z kurkami
40 min
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 godz. 5 min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1 godz.
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1 godz. 30 min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1 godz.
Wegańska „ryba” z selera po grecku
1 godz. 15 min
Bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem
50 min
Gulasz z boczniaków z pęczakiem
1 godz. 10 min
Boczniaki à la śledzie z cebulką
24 godz. 15 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min