
Urządzenia i Akcesoria
Wegański bigos z boczniakami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji
Składniki
-
kapusty kiszonej odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)550 g
-
białej kapusty pokrojonej na 5 cm kawałki250 g
-
cebuli przekrojonej na pół100 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki50 g
-
ząbek czosnku1
-
oleju rzepakowego50 g
-
wody730 g
-
boczniaków, świeżych pokrojonych w ok. 3 cm paski300 g
-
koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
koncentratu pomidorowego45 g
-
grzybów, suszonych10 - 20 g
-
ziarna ziela angielskiego4
-
liście laurowe, suszone2
-
owoce jałowca rozgniecione2
-
goździk1
-
śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół20 g
-
jabłek, suszonych, w krążkach (opcjonalnie) połamanych na kawałki10 g
-
czerwonego wina, wytrawnego100 g
-
kminku, mielonego½ łyżeczki
-
kolendry, mielonej½ łyżeczki
-
tymianku, suszonego½ łyżeczki
-
papryki wędzonej, mielonej½ łyżeczki
-
papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)½ łyżeczki
-
białej gorczycy½ łyżeczki
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
178.7 kcal /
747.7 kJ
Białko
4.2 g
Tłuszcz
9.1 g
Węglowodany
20.3 g
Błonnik
7.6 g
Tłuszcz nasycony
0.8 g
Sód
496.9 mg