Wegański bigos z boczniakami
TM6

Wegański bigos z boczniakami

4.8 ( 688 ocen )

Składniki

  • 550 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
  • 250 g białej kapusty pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 730 g wody
  • 300 g boczniaków, świeżych pokrojonych w ok. 3 cm paski
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 45 g koncentratu pomidorowego
  • 10 - 20 g grzybów, suszonych
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 owoce jałowca rozgniecione
  • 1 goździk
  • 20 g śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
  • 10 g jabłek, suszonych, w krążkach połamanych na kawałki (opcjonalnie)
  • 100 g czerwonego wina, wytrawnego
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki białej gorczycy
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
178.7 kcal / 747.7 kJ
Białko
4.2 g
Tłuszcz
9.1 g
Węglowodany
20.3 g
Błonnik
7.6 g
Tłuszcz nasycony
0.8 g
Sód
496.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy