
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 550 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
- 250 g białej kapusty pokrojonej na 5 cm kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 50 g oleju rzepakowego
- 730 g wody
- 300 g boczniaków, świeżych pokrojonych w ok. 3 cm paski
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 45 g koncentratu pomidorowego
- 10 - 20 g grzybów, suszonych
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 owoce jałowca rozgniecione
- 1 goździk
- 20 g śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
- 10 g jabłek, suszonych, w krążkach połamanych na kawałki (opcjonalnie)
- 100 g czerwonego wina, wytrawnego
- ½ łyżeczki kminku, mielonego
- ½ łyżeczki kolendry, mielonej
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki białej gorczycy
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 178.7 kcal / 747.7 kJ
- Białko
- 4.2 g
- Tłuszcz
- 9.1 g
- Węglowodany
- 20.3 g
- Błonnik
- 7.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Sód
- 496.9 mg