
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 50 g pora tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 80 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
500
g ciecierzycy, ugotowanej (patrz wskazówka)
lub 500 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy i opłukanej - 600 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
- sól ilość do smaku
- liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 320 kcal / 1338 kJ
- Białko
- 13 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Węglowodany
- 41 g
- Błonnik
- 8.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Sód
- 739 mg