Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g ziemniaków, pokrojonych na 4 cm kawałki
- 250 g batatów, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 250 g korzenia pietruszki, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 250 g mleka
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki czosnku, granulowanego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 729.8 kJ / 174.3 kcal
- Białko
- 4.2 g
- Węglowodany
- 24.3 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 303.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z resztek warzyw
50min
Sos béarnaise
20 Min
Sos soubise
30min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 20 Min
Purée z ziemniaków i pieczonego czosnku
1 Std. 40 Min
Purée z warzyw korzeniowych
45min
Purée z kalafiora i selera
40min
Zupa krem z batatów i marchewek
45min
Purée ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i masłem musztardowym
50min
Purée ziemniaczane z groszkiem i mięta
45min
Łosoś w sosie mango curry z ziołowym ryżem
40min
Purée ziemniaczane z rozmarynem
40min