Urządzenia i Akcesoria
Wieniec orkiszowy
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 4 godz.
24 porcje
Składniki
Ciasto zaparzane
-
125 g mleka
-
25 g mąki orkiszowej, białej
Ciasto właściwe
-
245 g mleka
-
500 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 łyżeczka soli
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
-
migdały, w płatkach do posypania
-
cukier perlisty do posypania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
110.6 mg
Białko
4.2 g
Kalorie
476.8 kJ /
113.9 kcal
Tłuszcz
3 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
1.6 g
Węglowodany
19.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Gęś pieczona z jabłkami
5h
Wieniec z ciasta francuskiego z pieczonymi warzywami
1h 40min
Bułki orkiszowe z posypką
14h 30min
Gniazdka ze spiralizowanych warzyw z duszonymi pieczarkami (TM6, TM7)
1h
Smarowidło (pâté) z tuńczyka
1h 55min
Greckie pączki (Loukoumades)
1h 30min
Lody o smaku sernika z jagodami
13h
Paluszki serowe z pestkami dyni
1h 30min
Karnawałowe castagnole
1h
Chrupiące paluchy z ziarnami
4h 45min
Cantucci czekoladowe z pistacjami
2h
Słodkie maślane rogale
2h 10min