Wieniec orkiszowy
TM6 TM5

Wieniec orkiszowy

5.0 (8 ocen)

Składniki

Ciasto zaparzane

  • 125 g mleka
  • 25 g mąki orkiszowej, białej

Ciasto właściwe

  • 245 g mleka
  • 500 g mąki orkiszowej, białej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
  • migdały, w płatkach, do posypania
  • cukier perlisty, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
476.8 kJ / 113.9 kcal
Białko
4.2 g
Węglowodany
19.2 g
Tłuszcz
3 g
Tłuszcz nasycony
1.6 g
Błonnik
2.5 g
Sód
110.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy