Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto zaparzane
- 125 g mleka
- 25 g mąki orkiszowej, białej
Ciasto właściwe
- 245 g mleka
- 500 g mąki orkiszowej, białej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka soli
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- migdały, w płatkach, do posypania
- cukier perlisty, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 476.8 kJ / 113.9 kcal
- Białko
- 4.2 g
- Węglowodany
- 19.2 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.6 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 110.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki orkiszowe z posypką
14h 30min
Ciastka z migdałami i gorzką czekoladą
40min
Plecione bułki z makiem
14h 30min
Ciasteczka „ze wszystkim”
50 Min
Szybkie paluchy drożdżowe
35 Min
Ciasteczka owsiane z suszonymi morelami i jabłkiem
40min
Świderki z makiem
2h 10min
Sałatka z soczewicy i kurczaka
30min
Chleb drwala
24h 30min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 Std. 40 Min
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Słonecznikowe bagietki
1h 10min