
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto zaparzane
- 125 g mleka
- 25 g mąki orkiszowej, białej
Ciasto właściwe
- 245 g mleka
- 500 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
10
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka soli
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
- migdały, w płatkach do posypania
- cukier perlisty do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 113.9 kcal / 476.8 kJ
- Białko
- 4.2 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Węglowodany
- 19.2 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.6 g
- Sód
- 110.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rustykalna przyprawa do chleba
5 min
Pasta z daktyli i koziego sera na cykorii; Ryba w papilotach; Krem jabłkowy z kruszonką
2 godz. 30 min
Chrupkie pieczywo żurawinowo-kokosowe
2 godz. 15 min
Bułki maślane z ziarnami
2 godz.
Batoniki żurawinowo-kokosowe
1 godz. 40 min
Wegańskie ciasteczka migdałowe z kawałkami czekolady
35 min
Chrupiące paluchy z ziarnami
4 godz. 45 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24 godz.
Bułki orkiszowe z posypką
14 godz. 30 min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 godz. 45 min
Szybki chleb orkiszowy
1 godz. 25 min
Bułeczki pszenno-żytnie
12 godz. 30 min