Urządzenia i Akcesoria
Chrupiące paluchy z ziarnami
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 4 godz. 45 min
10 sztuk
Składniki
Ciasto zaparzane
-
30 g ziaren pszenicy
-
30 g ziaren żyta
-
25 g siemienia lnianego
-
20 g ziaren sezamu
-
40 g płatków owsianych
-
300 g wody
-
20 g bułki tartej
Ciasto właściwe
-
100 g wody plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
340 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10 g miodu10 g ekstraktu słodowego w proszku
-
10 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
2 łyżeczki soli
-
4 łyżki ziaren sezamu, białego do posypania
-
1 łyżka soli morskiej, gruboziarnistej (opcjonalnie) do posypania
-
5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
485.4 mg
Białko
7.6 g
Kalorie
933.1 kJ /
223 kcal
Tłuszcz
5.8 g
Błonnik
3.8 g
Tłuszcz nasycony
1.2 g
Węglowodany
35.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Paluszki serowe z pestkami dyni
1 Std. 30 Min
Paluchy z serem i boczkiem na zakwasie
14 Std. 45 Min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 Std. 50 Min
Wegańskie ciasteczka migdałowe z kawałkami czekolady
35 Min
Mieszanka do wypieku chleba pełnoziarnistego z sezamem i makiem
10 Min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Bułki orkiszowe z posypką
14 Std. 30 Min
Bułki orkiszowe
23 Std. 40 Min
Słodkie maślane rogale
2 Std. 10 Min
Wieniec orkiszowy
4 Std.
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 Std. 45 Min
Chleb tygrysi
4 Std.