Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto zaparzane
- 30 g ziaren pszenicy
- 30 g ziaren żyta
- 25 g siemienia lnianego
- 20 g ziaren sezamu
- 40 g płatków owsianych
- 300 g wody
- 20 g bułki tartej
Ciasto właściwe
- 100 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 340 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - 10 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki ziaren sezamu, białego, do posypania
- 1 łyżka soli morskiej, gruboziarnistej, do posypania (opcjonalnie)
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 933.1 kJ / 223 kcal
- Białko
- 7.6 g
- Węglowodany
- 35.8 g
- Tłuszcz
- 5.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 485.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki-trojaczki z ziarnami
2u. 40min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Bułki orkiszowe z posypką
14h 30 min
Paluchy z serem i boczkiem na zakwasie
14h 45min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3h 40min
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Bagietki rustykalne
15h
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1h 15 min
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Prosty chleb mieszany
3h 40min
Bułki orkiszowe
23h 40min