Urządzenia i Akcesoria
Sernik baklava
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 7 godz.
8 porcji
Składniki
-
orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych plus dodatkowa ilość grubo posiekanych orzechów do dekoracji50 g
-
masła pokrojonego na kawałki60 g
-
ciasta filo (ok. 30 cm x 40 cm)6 płatów
-
serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki500 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu120 g
-
cukru220 - 270 g
-
jajka3
-
wody100 g
-
wody różanej (opcjonalnie)20 g
-
miodu50 g
-
cynamonu, mielonego¼ łyżeczki
-
kardamonu, mielonego¼ łyżeczki
-
płatki róż, suszone (opcjonalnie) do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
566.6 kcal /
2370.6 kJ
Białko
9.2 g
Tłuszcz
38.8 g
Węglowodany
48.2 g
Błonnik
1 g
Tłuszcz nasycony
20.6 g
Sód
336.2 mg