Indyjskie pączki (Gulab jamun)
TM6 TM5

Indyjskie pączki (Gulab jamun)

4.3 (12 ocen)

Składniki

  • 40 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych

Syrop

  • 400 g wody
  • 350 g cukru
  • 1 szczypta nitek szafranu
  • 3 strączki kardamonu, rozgniecione
    lub ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Gulab jamuns

  • 150 g mleka w proszku, niegranulowanego
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g masła klarowanego, miękkiego (patrz wskazówka)
    lub 20 g masła, miękkiego
  • ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • 1 jajko
  • 30 g mleka
  • woda, do zwilżenia dłoni
  • olej, do głębokiego smażenia

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
852 kJ / 203.6 kcal
Białko
4.8 g
Węglowodany
20.5 g
Tłuszcz
12 g
Tłuszcz nasycony
4.2 g
Błonnik
0.4 g
Sód
85.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy