Chleb wenecki na zakwasie

Chleb wenecki na zakwasie

4.0 11 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 17 godz. 10 min
26 kromek

Składniki

Zaczyn pszenno-jabłkowy (dzień 1.)
  • 160 g wody
  • 160 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • 300 g semoliny z pszenicy durum drobnej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
    300 g kaszy manny, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 150 g wody
  • 5 g drożdży świeżych
    ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 81.6 kcal / 341.3 kJ
Białko 2.4 g
Tłuszcz 2.5 g
Węglowodany 13 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 0.4 g
Sód 180.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...