
Urządzenia i Akcesoria
Chleb wenecki na zakwasie
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 17 godz. 10 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn pszenno-jabłkowy (dzień 1.)
-
160 g wody
-
160 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
300 g semoliny z pszenicy durum drobnej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
150 g wody
-
5 g drożdży świeżych
-
2 łyżeczki soli
-
3 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
81.6 kcal /
341.3 kJ
Białko
2.4 g
Tłuszcz
2.5 g
Węglowodany
13 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
0.4 g
Sód
180.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 min
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb drwala
24 godz. 30 min