Chleb wenecki na zakwasie
TM6 TM5

Chleb wenecki na zakwasie

4.2 (10 ocen)

Składniki

Zaczyn pszenno-jabłkowy (dzień 1.)

  • 160 g wody
  • 160 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
  • 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)

Ciasto właściwe (dzień 2.)

  • 300 g semoliny z pszenicy durum, drobnej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
    lub 300 g kaszy manny, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 150 g wody
  • 5 g drożdży świeżych
    lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • skrobia ziemniaczana, do oprószenia

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
341.3 kJ / 81.6 kcal
Białko
2.4 g
Węglowodany
13 g
Tłuszcz
2.5 g
Tłuszcz nasycony
0.4 g
Błonnik
1.7 g
Sód
180.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy