Urządzenia i Akcesoria
Chleb wenecki na zakwasie
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 17 godz. 10 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn pszenno-jabłkowy (dzień 1.)
-
160 g wody
-
160 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
300 g kaszy manny, plus dodatkowa ilość do oprószenia300 g semoliny z pszenicy durum drobnej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
150 g wody
-
½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)5 g drożdży świeżych
-
2 łyżeczki soli
-
3 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
180.3 mg
Białko
2.4 g
Kalorie
341.3 kJ /
81.6 kcal
Tłuszcz
2.5 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
0.4 g
Węglowodany
13 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Bagietki rustykalne
15 godz.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min