Urządzenia i Akcesoria
Chleb wenecki na zakwasie
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 17 godz. 10 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn pszenno-jabłkowy (dzień 1.)
-
160 g wody
-
160 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
300 g kaszy manny, plus dodatkowa ilość do oprószenia300 g semoliny z pszenicy durum drobnej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
150 g wody
-
½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)5 g drożdży świeżych
-
2 łyżeczki soli
-
3 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
180.3 mg
Białko
2.4 g
Kalorie
341.3 kJ /
81.6 kcal
Tłuszcz
2.5 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
0.4 g
Węglowodany
13 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Bagietki
15 Std.
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 Std. 20 Min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 Min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami
12 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Chleb pszenny na zakwasie
15 Std.
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 Std. 10 Min