Urządzenia i Akcesoria
Chleb wenecki na zakwasie
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 17 godz. 10 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn pszenno-jabłkowy (dzień 1.)
-
160 g wody
-
160 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
300 g kaszy manny, plus dodatkowa ilość do oprószenia300 g semoliny z pszenicy durum drobnej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
150 g wody
-
½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)5 g drożdży świeżych
-
2 łyżeczki soli
-
3 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
180.3 mg
Białko
2.4 g
Kalorie
341.3 kJ /
81.6 kcal
Tłuszcz
2.5 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
0.4 g
Węglowodany
13 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.