Urządzenia i Akcesoria
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
10 porcji
Składniki
-
100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
100 g migdałów, ze skórką
-
5 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
-
250 g mleka
-
2 żółtka
-
25 g skrobi kukurydzianej25 g skrobi ziemniaczanej
-
30 g masła miękkiego
-
20 g brandy20 g rumu
-
2 - 3 krople ekstraktu migdałowego, naturalnego (opcjonalnie)
-
2 płaty ciasta francuskiego (po ok. 275 g każdy)
-
1 fasola Piękny Jaś, suszona lub inna niespodzianka, np. mała figurka (patrz informacja o potrawie)
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania ciasta
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
145 mg
Białko
7 g
Kalorie
1699 kJ /
406 kcal
Tłuszcz
25 g
Błonnik
1.9 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Węglowodany
37 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PRZEPISY Z HISTORIĄ
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciastka klocki
1 godz. 40 min
Świąteczne choinki brownie
2 godz. 50 min
Czekoladowe jajka z migdałami
3 godz. 15 min
Imbirowo-czosnkowy pieczony kurczak
1 godz. 30 min
Mazurek bakaliowy
2 godz. 40 min
Aioli
5 min
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
5 godz. 30 min
Ciasto jubileuszowe
2 godz. 30 min
Ptysiowa piramida z kremem pomarańczowym (Croquembouche)
14 godz.
Zakręcone frytki z sosem czosnkowym (TM5)
45 min
Cantucci czekoladowe z pistacjami
2 godz.
Ciasto orzechowo-kawowe z Varomy
1 godz.