
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 100 g migdałów, ze skórką
- 5 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 250 g mleka
- 2 żółtka
-
25
g skrobi ziemniaczanej
lub 25 g skrobi kukurydzianej - 30 g masła miękkiego
-
20
g rumu
lub 20 g brandy - 2 - 3 krople ekstraktu migdałowego, naturalnego (opcjonalnie)
- 2 płaty ciasta francuskiego (po ok. 275 g każdy)
- 1 fasola Piękny Jaś, suszona lub inna niespodzianka, np. mała figurka (patrz informacja o potrawie)
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 406 kcal / 1699 kJ
- Białko
- 7 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Węglowodany
- 37 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Sód
- 145 mg