Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)

Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)

4.5 31 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
10 porcji

Składniki

  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    100 g
  • migdałów, ze skórką
    100 g
  • skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
    5 g
  • mleka
    250 g
  • żółtka
    2
  • skrobi ziemniaczanej
    25 g
    25 g skrobi kukurydzianej
  • masła miękkiego
    30 g
  • rumu
    20 g
    20 g brandy
  • ekstraktu migdałowego, naturalnego (opcjonalnie)
    2 - 3 krople
  • ciasta francuskiego (po ok. 275 g każdy)
    2 płaty
  • fasola Piękny Jaś, suszona lub inna niespodzianka, np. mała figurka (patrz informacja o potrawie)
    1
  • jajko roztrzepane, do posmarowania ciasta
    1

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 406 kcal / 1699 kJ
Białko 7 g
Tłuszcz 25 g
Węglowodany 37 g
Błonnik 1.9 g
Tłuszcz nasycony 9 g
Sód 145 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...