Urządzenia i Akcesoria
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
10 porcji
Składniki
-
100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
100 g migdałów, ze skórką
-
5 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
-
250 g mleka
-
2 żółtka
-
25 g skrobi kukurydzianej25 g skrobi ziemniaczanej
-
30 g masła miękkiego
-
20 g brandy20 g rumu
-
2 - 3 krople ekstraktu migdałowego, naturalnego (opcjonalnie)
-
2 płaty ciasta francuskiego (po ok. 275 g każdy)
-
1 fasola Piękny Jaś, suszona lub inna niespodzianka, np. mała figurka (patrz informacja o potrawie)
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania ciasta
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
145 mg
Białko
7 g
Kalorie
1699 kJ /
406 kcal
Tłuszcz
25 g
Błonnik
1.9 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Węglowodany
37 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PRZEPISY Z HISTORIĄ
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Cantucci czekoladowe z pistacjami
2 Std.
Kawa z żółtkiem po wietnamsku
10 Min
Lody zabajone
9 Std. 15 Min
Borówkowy moktajl z rozmarynem
10 Min
Wegańskie ciasteczka migdałowe z kawałkami czekolady
35 Min
Białe trufle szampańskie
7 Std. 30 Min
Eliksir wiedźmy
10 Min
Aioli
5 Min
Karnawałowe castagnole
1 Std.
Omlet austriacki z sosem truskawkowym
1 Std.
Wieniec orkiszowy
4 Std.
Ciastka klocki
1 Std. 40 Min