Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)

Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)

4.5 31 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
10 porcji

Składniki

  • 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 100 g migdałów, ze skórką
  • 5 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 250 g mleka
  • 2 żółtka
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
    25 g skrobi kukurydzianej
  • 30 g masła miękkiego
  • 20 g rumu
    20 g brandy
  • 2 - 3 krople ekstraktu migdałowego, naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 płaty ciasta francuskiego (po ok. 275 g każdy)
  • 1 fasola Piękny Jaś, suszona lub inna niespodzianka, np. mała figurka (patrz informacja o potrawie)
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania ciasta

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 406 kcal / 1699 kJ
Białko 7 g
Tłuszcz 25 g
Węglowodany 37 g
Błonnik 1.9 g
Tłuszcz nasycony 9 g
Sód 145 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...