Szwajcarski chleb rustykalny

Szwajcarski chleb rustykalny

4.8 24 oceny
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 25 godz. 20 min
2 sztuki

Składniki

Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
  • 150 g wody
  • 150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
Prażenie mąki
  • 100 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • 200 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 270 g wody
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (patrz wskazówka)
  • olej do natłuszczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 g drożdży świeżych
  • 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 2341.4 mg
Białko 30.8 g
Kalorie 3820 kJ / 913 kcal
Tłuszcz 4.3 g
Błonnik 6.9 g
Tłuszcz nasycony 0.6 g
Węglowodany 183.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...