Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 150 g wody
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- 150 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
Prażenie mąki
- 100 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 270 g wody
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (patrz wskazówka)
- 200 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 5 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- olej, do natłuszczenia
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 3820 kJ / 913 kcal
- Białko
- 30.8 g
- Węglowodany
- 183.5 g
- Tłuszcz
- 4.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Sód
- 2341.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb tygrysi
4 godz.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Chrupiące paluchy z ziarnami
4h 45min
Chleb portugalski (Pão de água)
4 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Kajzerki
15 Std. 45 Min
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Prosty chleb mieszany
3 Std. 40 Min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min