Urządzenia i Akcesoria
Szwajcarski chleb rustykalny
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 25 godz. 20 min
2 sztuki
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
-
150 g wody
-
150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
Prażenie mąki
-
100 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
200 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
270 g wody
-
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (patrz wskazówka)
-
olej do natłuszczenia
-
2 łyżeczki soli
-
5 g drożdży świeżych
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
2341.4 mg
Białko
30.8 g
Kalorie
3820 kJ /
913 kcal
Tłuszcz
4.3 g
Błonnik
6.9 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Węglowodany
183.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Dyniowy chleb na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Kajzerki
15 godz. 45 min
Plecione bułki z makiem
14 godz. 30 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min