
Urządzenia i Akcesoria
Szwajcarski chleb rustykalny
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 25 godz. 20 min
2 sztuki
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
-
wody150 g
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-750150 g
-
drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)1 mały kawałek
Prażenie mąki
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-750100 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia200 g
-
wody270 g
-
mąki pszennej pełnoziarnistej (patrz wskazówka)50 g
-
olej do natłuszczenia
-
soli2 łyżeczki
-
drożdży świeżych5 g
-
kostek lodu lub ½ szklanki wody5 - 10
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
913 kcal /
3820 kJ
Białko
30.8 g
Tłuszcz
4.3 g
Węglowodany
183.5 g
Błonnik
6.9 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Sód
2341.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min