Bułki wielozbożowe z orzechami
TM6 TM5

Bułki wielozbożowe z orzechami

4.9 (77 ocen)

Składniki

Ciasto zaparzane

  • 100 g ziaren żyta
  • 350 g wody
  • 30 g siemienia lnianego
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych

Ciasto właściwe

  • 220 g wody, zimnej, plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 450 g mąki pszennej chlebowej, typu 750-650, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 15 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • ziarna słonecznika, do posypania
  • 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
966.9 kJ / 231.1 kcal
Białko
8.3 g
Węglowodany
38.4 g
Tłuszcz
5.3 g
Tłuszcz nasycony
1.2 g
Błonnik
4.1 g
Sód
393.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy