Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto zaparzane
- 100 g ziaren żyta
- 350 g wody
- 30 g siemienia lnianego
- 50 g płatków owsianych
- 50 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
Ciasto właściwe
- 220 g wody, zimnej, plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych - 450 g mąki pszennej chlebowej, typu 750-650, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 15 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- ziarna słonecznika, do posypania
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 966.9 kJ / 231.1 kcal
- Białko
- 8.3 g
- Węglowodany
- 38.4 g
- Tłuszcz
- 5.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 393.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki-trojaczki z ziarnami
2h 40 min
Chrupiące paluchy z ziarnami
4h 45 min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14h 50min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24h
Bułki orkiszowe z posypką
14h 30min
Plecione bułki z makiem
14h 30min
Chleb jogurtowy
3sa
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15hod. 45min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 Std. 15 Min
Prosty chleb mieszany
3 Std. 40 Min
Bułki orkiszowe
23 godz. 40 min