Bułki wielozbożowe z orzechami

Bułki wielozbożowe z orzechami

4.9 158 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz. 40 min
12 sztuk

Składniki

Ciasto zaparzane
  • 100 g ziaren żyta
  • 350 g wody
  • 30 g siemienia lnianego
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g orzeszka ziemnego, prażonego, niesolonego
Ciasto właściwe
  • 220 g wody zimnej, plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych
  • 450 g mąki pszennej chlebowej typu 750-650, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 15 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • ziarna słonecznika do posypania
  • 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 393.1 mg
Białko 8.3 g
Kalorie 966.9 kJ / 231.1 kcal
Tłuszcz 5.3 g
Błonnik 4.1 g
Tłuszcz nasycony 1.2 g
Węglowodany 38.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...