Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto zaparzane
- 100 g ziaren żyta
- 350 g wody
- 30 g siemienia lnianego
- 50 g płatków owsianych
- 50 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
Ciasto właściwe
- 220 g wody, zimnej, plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 450 g mąki pszennej chlebowej, typu 750-650, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 15 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- ziarna słonecznika, do posypania
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 966.9 kJ / 231.1 kcal
- Białko
- 8.3 g
- Węglowodany
- 38.4 g
- Tłuszcz
- 5.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 393.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb litewski na miodzie
30h
Bułki-trojaczki z ziarnami
2h 40min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 Std. 45 Min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Chrupiące paluchy z ziarnami
4h 45min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 Std.
Prosty chleb mieszany
3h 40 min
Bułki orkiszowe z posypką
14 Std. 30 Min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 Std. 20 Min
Kajzerki
15 Std. 45 Min