
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto zaparzane
- 100 g ziaren żyta
- 350 g wody
- 30 g siemienia lnianego
- 50 g płatków owsianych
- 50 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
Ciasto właściwe
- 220 g wody zimnej, plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
20
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży pokruszonych - 450 g mąki pszennej chlebowej typu 750-650, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 15 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- ziarna słonecznika do posypania
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 231.1 kcal / 966.9 kJ
- Białko
- 8.3 g
- Tłuszcz
- 5.3 g
- Węglowodany
- 38.4 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Sód
- 393.1 mg