Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- ½ cytryny, ekologicznej
- 200 g mleka
- 3 żółtka
- 80 g cukru pudru
- 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka soli
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
-
5
łyżek cukru perlistego, do posypania
lub 5 łyżek cukru pudru
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 925.6 kJ / 221.2 kcal
- Białko
- 5.6 g
- Węglowodany
- 31.8 g
- Tłuszcz
- 8.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 159.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 godz. 40 min
Kajzerki
15hod. 45min
Chleb tygrysi
4h
Smażone bułki chińskie
2 godz. 30 min
Plecione bułki z makiem
14 godz. 30 min
Meksykańskie zaplatane bułki
2h
Świderki z makiem
2h 10min
Mleczne bułki do odrywania
4h
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Imprezowe kąski preclowe
1 Std. 20 Min
Francuskie rogaliki (Croissants)
12h
Szybkie kajzerki
1h 50min