Piernik świąteczny

Piernik świąteczny

4.5 175 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 99 godz. 30 min
30 porcji

Składniki

Ciasto
  • 125 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 220 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 250 g miodu, płynnego
  • 2 jajka
  • 25 g korzenna przyprawa do piernika (patrz wskazówka)
  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 700 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 40 g cukru pudru
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
Polewa czekoladowa
  • 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 160 g śmietany, 36% tłuszczu
  • ozdoby z masy cukrowej (opcjonalnie) w kształcie gwiazdek, do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 130.1 mg
Białko 4.3 g
Kalorie 1344.7 kJ / 320.2 kcal
Tłuszcz 20.2 g
Błonnik 0.8 g
Tłuszcz nasycony 12.7 g
Węglowodany 31.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...