Urządzenia i Akcesoria
Piernik świąteczny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 99 godz. 30 min
30 porcji
Składniki
Ciasto
-
125 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
220 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
250 g miodu, płynnego
-
2 jajka
-
25 g korzenna przyprawa do piernika (patrz wskazówka)
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem
-
50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
4 łyżeczki żelatyny w proszku
-
250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
-
700 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
40 g cukru pudru
-
gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
Polewa czekoladowa
-
200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
-
160 g śmietany, 36% tłuszczu
-
ozdoby z masy cukrowej (opcjonalnie) w kształcie gwiazdek, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
130.1 mg
Białko
4.3 g
Kalorie
1344.7 kJ /
320.2 kcal
Tłuszcz
20.2 g
Błonnik
0.8 g
Tłuszcz nasycony
12.7 g
Węglowodany
31.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Pączki z kremem ajerkoniakowym
4 Std.
Ciasto z truskawkami, kremem budyniowym i galaretką (TM5)
8 Std. 30 Min
Wiedeńskie czekoladki
50 Min
Rogaliki orzechowe
2 Std.
Pieczony kurczak z warzywami
1 Std. 45 Min
Tort Sachera
3 Std. 30 Min
Ciasto pijana śliwka
6 Std.
Pierniczki Lebkuchen
4 Std.
Przekładane ciasto marchewkowe z orzechami
2 Std. 55 Min
Rolada kawowo-orzechowa
2 Std. 30 Min
Piernik z kawą zbożową
3 Std. 20 Min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 Std. 5 Min