
Wersje kompatybilne
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baza do kremu z białej czekolady
- 150 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Nadzienie malinowe
-
300
g malin, świeżych
lub 300 g malin, mrożonych, uprzednio rozmrożonych - 30 g cukru
Kruszonka
- 80 g masła, w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
- 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 80 g mąki pszennej
Ciasto parzone
- 250 g wody
- 90 g masła, pokrojonego na kawałki
- 10 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
Krem z białej czekolady
- 250 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
Składanie ptysiów
- cukier puder, do oprószenia (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1884.5 kJ / 450.4 kcal
- Białko
- 6.6 g
- Węglowodany
- 35.6 g
- Tłuszcz
- 32.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 19 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 217.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady
48 godz.
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15 min
Ptysie
2 godz. 15 min
Ganache pistacjowy
5 godz. 30 min
Tarta cytrynowa z bezą
2 godz. 30 min
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami
2 godz. 30 min
Mini bezy Pavlova z kremem Oreo® i malinami
4 godz. 10 min
Ciasto ptysiowe
2 godz.
Tort z kremem kokosowym i tropikalną frużeliną (bezglutenowy)
48 godz.
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8 godz.
Mini Paris-Brest
10 godz. 40 min
Babeczki z kremem budyniowym i owocami (Papavero)
2 godz. 50 min