Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
TM5 TM6

Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady

4.5 (179 ocen)

Składniki

Baza do kremu z białej czekolady

  • 150 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Nadzienie malinowe

  • 300 g malin, świeżych
    lub 300 g malin, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 30 g cukru

Kruszonka

  • 80 g masła, w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
  • 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 80 g mąki pszennej

Ciasto parzone

  • 250 g wody
  • 90 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 10 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 jajka

Krem z białej czekolady

  • 250 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki

Składanie ptysiów

  • cukier puder, do oprószenia

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1884.5 kJ / 450.4 kcal
Białko
6.6 g
Węglowodany
35.6 g
Tłuszcz
32.1 g
Tłuszcz nasycony
19 g
Błonnik
2.2 g
Sód
217.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy