Urządzenia i Akcesoria
Kajzerki
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 15 godz. 45 min
12 sztuk
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
-
100 g wody
-
100 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
200 g wody
-
400 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki soli
-
10 g miodu10 g ekstraktu słodowego w proszku
-
20 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
391.5 mg
Białko
5.4 g
Kalorie
696.9 kJ /
166.6 kcal
Tłuszcz
2.2 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Węglowodany
30.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 godz. 20 min
Plecione bułki z makiem
14 godz. 30 min
Podłużne bułki pszenne
3 godz. 30 min
Bagietki
15 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Szybkie kajzerki
1 godz. 50 min
Bułki śniadaniowe
1 godz. 40 min
Chleb portugalski (Pão de água)
4 godz.