Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 100 g wody
- 100 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 200 g wody
- 400 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - 20 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 696.9 kJ / 166.6 kcal
- Białko
- 5.4 g
- Węglowodany
- 30.7 g
- Tłuszcz
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 391.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Szwajcarski chleb rustykalny
25h 20 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Ciabatty na zakwasie
17h
Plecione bułki z makiem
14 godz. 30 min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Szybkie kajzerki
1h 50min
Bagietki
15h
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 Std. 40 Min
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 Std. 40 Min