Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 100 g wody
- 100 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 200 g wody
- 400 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - 20 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 696.9 kJ / 166.6 kcal
- Białko
- 5.4 g
- Węglowodany
- 30.7 g
- Tłuszcz
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 391.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki-trojaczki z ziarnami
2u. 40min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Plecione bułki z makiem
14h 30 min
Chleb tygrysi
4h
Bagietki
15h
Mleczne bułki do odrywania
4h
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Bagietki rustykalne
15h
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Szybkie kajzerki
1h 50 min